En aften om guld og skatte på Frederikssund Museum

Sølvmaske fra ældre germansk jernalder fundet under udgravning af en halbygning i Gudme. Foto: Museumskoncernen ROMU
Guld og svimlende rigdomme kaster glans over aftenen, når arkæolog og museumsinspektør Palle Østergaard Sørensen onsdag den 1. november på Frederikssund Museum fortæller om markante guldskatte og værdifulde fund fra Fyn.

Det rige jernaldercenter i området ved Gudme og Lundeborg på det sydøstlige Fyn, har været kendt i arkæologiske kredse siden starten af 1800 tallet. I denne periode blev her fundet en række markante guldskatte ved markarbejde og den største af disse skatte er den såkaldte Broholmskat, der med sine mere end 4 kg stadig er Danmarks største guldskat.

Ansporet af disse fund har der sidenhen været foretaget mange arkæologiske undersøgelser på egnen, bl.a. på jernaldergrav-pladsen ”Møllegårdsmarken” mellem kysten og Gudme, hvor der samlet er fundet mere end 2000 grave fra perioden 100 f.kr.- 400 e.Kr. I 1980erne startede flere amatører afsøgninger med metal-detektor på arealerne rundt om Gudme. Herved fremkom en række nye skattefund og et utal af enkeltgenstande af ædelmetal.

Museumsinspektør Palle Østergaard Sørensen, ROMU, som har deltaget i udgravningerne, fortæller denne aften om Gudmefundene. Bl.a. også om udgravningen af en række specielle halbygninger, som adskilte sig markant fra husene i den omgivende bebyggelse fra perioden 150 – 550 e.Kr.

Info:
Dato: 1. november 2017, kl. 19.00 – 20.30
Sted: Frederikssund Museum, Færgelundsvej 1, 3630 Frederikssund
Entré: 45 kr.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.